UPUTSTVO: Kako da napravite custom tabove na vašoj FB stranici

U zadnje vrijeme često dobijam pitanja vezana za izradu custom tabova na Facebook stranicama. Ukoliko niste sigurni o čemu je riječ, pogledajte uživo na ovom linku.

Osim što u pitanju atraktivan i privlačan dodatak vašoj stranici, custom tab može biti i koristan marketinkši alat. Pomoću ovih tabova možete kreirati jednostavne landing stranice sa call-to-action elementima, ubacivati različit interaktivan sadržaj, pa čak i graditi mailing liste!

Šta vam je potrebno:

  • Hosting
  • Osnovno znanje HTML-a i CSS-a.
  • Domen sa SSL certifikatom (opcionalno, ali preporučljivo).

Ne znate HTML, a želite custom tab? Nemate SSL certifikat ili ne znate kako da ga podesite? Kontaktirajte me na gradimir@digivox.ba .

Proces:

Prvi korak je registracija na Woobox.

Woobox je web aplikacija koja pojednostavljuje kreiranje kampanja na društvenim mrežama.  U pitanju je plaćeni servis sa mnogo odličnih mogućnosti, ali postoji i besplatni plan koji između ostalog, omogućava i kreiranje custom tabova.

Nakon kreiranja naloga i povezivanja sa FB-om, otiđite na ovu stranicu.

Dobićete prozor koji izgleda ovako:

woobox page

Odaberite jednu od vaših stranice, te kliknice na f ikonicu (ispod će vam pisati Static tabs)

static tabs

Otvara vam se novi prozor, te sada trebate kliknuti na HTML FANGATE TAB. Nakon toga dobijate sledeće:

Fangaterr

E sada dolazimo do SSL certifikata. Ukoliko imate SSL certifikat, odlično! Kreirate vlastitu HTML landing stranicu sa svim elementima po vašoj želji, te ju uploadujete na vaš host, na domen sa SSL certifikatom.. Možete ubaciti video, opt-in forumu, foto album… Sve što ide i na klasični HTML.

Takva situacija je na DigiVox stranici koju sam linkovao na vrhu. Vrlo lako možete razviti vlastititi template, ili preuzeti postojeći sa neta. Bilo da skidate ili razvijate vlastiti, preporučujem da koristite bootstrap framework. Još jedna stvar na koju morate paziti je da vam HTML kod bude optimizovan za širinu od 810px.

Nakon što ste uploadovali vaš landing page na host, vratite se na >>EDIT TAB CONTENT<< prozor (slika iznad), pod >>PAGE SOURCE<< kliknite na URL te ubaciti link vaše landing stranice! Čestitam, to je to, imate vaš vlastiti tab! Ostalo vam je samo da podesite naziv taba i fotografiju, to radite pod Tab Settings.

Ukoliko nemate SSL certifikat, možete koristiti HTML editor sa woobox-a, koji vidite na slici iznad. On će vam nuditi samo osnovne opcije, te bih vam ipak preporučio SSL varijantu.

Imate bilo kakvih pitanja? Pišite u komentar, ili me kontaktirajte na gradimir@digivox.ba .