Značaj Interneta u današnjem dobu

Internet je postao sastavni dio naših života i sve više aktivnosti iz svakodnevnog života se odvija na internetu. Četovi su zamijenili pisma, youtube i drugi video servisi su potisnuli televiziju, kupovina preko interneta je postala svakodnevnica. Internet je dramatično promijenio naše živote, pružajući nam priliku da sve njegove prednosti iskoristimo u svoju korist.
Među oblastima koje su najviše zahvaćene internetom je oblast informisanja. Informacije iz cijelog svijeta su nam na dohvat ruke. Vijest iz bilo kojeg kutka svijeta će svjetlosnom brzinom doći do vas. Informacija, statistički podatak, tekstovi, samo recite – sve je na internetu! Čak i ako tražite specifičnu informaciju, lako ćete je naći, jer kako se kaže „sve je na internetu“. Ranije biste slali pisma pa čekali odgovor, telefonirali, obilazili firme i institucije. Internet nam štedi dragocjeno vrijeme.

Javna administracija je pametnim korišćenjem interneta, profitirala. Papirologiju polako mijenjaju aplikacije koje štede vrijeme, novac a naposlijetku i prirodu, jer se papir izbacuje iz upotrebe. Korišćenje ovih aplikacija je produktivnije i sigurnije a građanima olakšava obavljanje rutinskih radnji, kao što je izdavanje javnih isprava.
Daleko od očiju javnosti ali sa direktnim uticajem na kvalitet naših života, medicinski sektor bilježi velike promjene pod uticajem interneta. Stvorene su baze podataka koje sadrže informacije o pacijentima, bolestima, opremljnosti bolnica a kojima može pristupiti svaki doktor iz bilo koje ordinacije. „Telesurgery“ /eng/ je sposobnost doktora da izvede operaciju na pacijentu iako se nalazi na drugoj lokaciji. Korišćenjem napredne internet tehnologije i robota, hirurzi već izvode ovakve operacije, spašavajući ljudske živote.
Muziku, filmove, knjige i ostale sadržaje možete skinuti sa interneta besplatno, to svi znamo. Papirnate novine više ne kupujemo, čitamo e-novine. Brojni su primjeri građanskog organizovanja i aktivizma koji svoj uspjeh mogu zahvaliti internetu.

Onlajn edukacija nam pruža mogućnosti koje klasično obrazovanje ne može, omogućavajući fleksibilost i specijalizaciju u učenju. Kursevi sa prestižnih univerziteta su nam dostupni besplatno a ako se niste upoznali sa terminom MOOC, vrijeme je da to učinite. Pored kurseva, tu su baze podataka, tekstovi, knjige, forumi, portali za učenje… Bez obzira gdje se nalazite, preko interneta možete naučiti skoro sve što vas zanima. Učenje na daljinu omogućilo je učenicima u zabačenim mjestima da putem interneta prate nastavu a profesionalcima da se usavršavaju.
Internet je stvorio poslove koji ranije nisu postojali, otvarajući nova radna mjesta. Sve je više mladih pa čak i tinejdžera koji preko interneta zarađuju velike sume novca. Izrada web sajtova, programiranje, digitalni marketing i drugi poslovi iz IT oblasti sve su popularniji i unosniji. Internet nam je omogućio i rad od kući ili sa druge lokacije. Majke mogu nastaviti raditi dok su kući brinu o bebi, muškarci mogu provesti više vremena kući obavljajući radne zadatke na svom laptopu. Razvoj IKT omogućio je državama siromašnim prirodnim resursima da se preorijentišu na razvoj novih tehnologija i da stvaraju novu ekonomsku vrijednost. Kenija je odličan primjer jer IKT sektor čini 8% BDP-a ove afričke zemlje!

Internet marketing potiskuje klasične oblike marketinga. Prodaja robe preko e-commerce sajtova dostigla je globalni iznos od 1,74 triliona dolara! Roba iz daleke Kine sada je bliže nego ikada. Elektronsko bankarstvo je omogućilo plaćanje i poslovanje preko interneta, štedjeći nam dragocjeno vrijeme. Svjetske berze se oslanjaju na internet u pružanju tačnih i ažurnih informacija. Vlade, armije i korporacije su stavili internet u službu svog rasta i razvoja. Od najmanjeg do najvećeg korisnika, internet je svakome pružio mogućnosti koje su nezamjenjive.
I dok mnogi kritikuju internet govoreći kako nam je pokvario živote, internet nam je zapravo pružio nevjerovatne mogućnosti u svim sferama života. Internet je samo alat a svako od nas bira na koji način će taj alat koristiti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *