STUDIJA SLUČAJA: PROJEKAT “NOVA GENERACIJA, NOVI GLASOVI” I PORTAL DJELUJ.BA

O klijentu

Udruženje mladih “Heroj” iz Kotor Varoša, je nosilac projekta “Nova generacija, novi glasovi”,
koji okuplja mlade iz Kotor Varoša, Kneževa i Čelinca. S obzirom da nijedna od ove tri lokalne
zajednice nema portal fokusiran na teme vezane za mlade, želja mladih je bila da dobiju svoju
platformu, ali i priliku da utiču na razvoj svoje zajednce.  Agencija Digivox je bila partner na
projektu, koji je realizovan zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience
Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku
podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Projekat “Nova generacija, novi glasovi” i portal Djeluj.ba 1 djeluj.ba

Zadatak

Digivox tim je imao zadatak da u sklopu projekta “Nova generacija, novi glasovi” napravi portal za mlade koji će pratiti dešavanja u Kotor Varošu, Čelincu i Kneževu, kreira ga kako bi bio privlačan mladima, kreira objave za Facebook koji će pratiti projekat, te da organizuje i realizuje edukacije za mlade koji će dobiti priliku da uređuju i pišu za novi portal. Jedan od zadataka je bio i da predložimo naziv portala.
Bilo je potrebno razviti cjelokupni koncept, vizuelni identitet za portal, te napraviti adekvatan plan i program edukacije.

Šta smo uradili

Kreirali smo kvalitetan, optimizovan i moderan portal za mlade djeluj.ba, sa rubrikama Kotor Varoš, Čelinac, Kneževo, Nauči pa djeluj, Izdvajamo i Magazin, tako da će mladi moći da pišu o svim temama koje su im bitne i koje su interesantne. Sajt je povezan sa društvenim mrežama kako bi priče iz ove tri lokalne zajednice, ali i regiona i svijeta, došle do što većeg broja čitalaca.
Mladi, njih 26 iz Kotor Varoša, Čelinca i Kneževa, prošli su set obuka koje smo kreirali u saradnji sa predavačima iz Moje digitalne akademije i predavačima, stručnjacima iz svojih oblasti, koje smo angažovali za ovaj projekat. Realizovali smo set obuka tokom kojih su mladi učili osnove novinarstva, online novinarstva, fotografisanja i kreiranja video sadržaja, web dizajna i upravljanja portalom, kreiranja sadržaja za društvene mreže Facebook i Instagram, kao i oglašavanje na ovim platformama. Edukacija je bila i o mogućnostima platforme YouTube. Tokom edukacije mladi su, uz mentorstvo naših predavača, pisali tekstove koji su objavljeni na portalu.

Takođe, naš kreativni tim, koji čine grafički dizajner i copywriter, kreirao je postove koji sUobjavljeni na Facebook stranici Udruženja mladih “Heroj” iz Kotor Varoša.

Projekat “Nova generacija, novi glasovi” i portal Djeluj.ba 2 BHRI 251 4
Projekat “Nova generacija, novi glasovi” i portal Djeluj.ba 3 BHRI 251 1

Rezultati

Mladi iz Kotor Varoša, Kneževa i Čelinca dobili su edukaciju i platformu, odnosno kvalitetan i optimizovan portal djeluj.ba, na kojem plasiraju aktuelne i zanimljive priče, a koji je već prvih dana nakon lansiranja dobio brojne čitaoce.